Shinai

Termenul de shinai se traduce prin “sabie de bambus”.

originea lui este mentionata in documente datate ca fiind din preajma anului 1500, moment din care antrenamentele celor care l-au adoptat s-au desfasurat in conditii mult mai sigure.
drept urmare a reprezentat un prag important in evolutia ulterioara a tehnicilor de lupta cu sabia.

in prezent shinaiul este alcatuit din patru bucati de lemn de bambus sau din fibra de carbon, legate intre ele pe directie transversala cu elemente realizate din piele naturala – saki-gawa, naka-yui, longitudinal ansamblul fiind posibil datorita existentei unui fir – tsuru care uneste saki-gawa de manerul tsuka-gawa.
suplimentar fiecare shinai are un element circular – tsuba, care pe de o parte delimiteaza tsuka de corpul shinaiului – take, iar pe de alta parte, facand trimitere la sabia autentica folosita de samurai, impiedica alunecarea mainii atunci cand se executa tehnici de impungere – tsuki.
pentru ca o lovitura sa fie considerata valida ea trebuie sa fie executata cu prima treime dinspre varful shinaiului – mono-uchi.

in functie de o serie de criterii specifice, practicantii folosesc shinaiuri cu dimensiuni totale cuprinse intre 92cm si 120cm.
profilul transversal si punctul in care se afla centrului de greutate sunt doua dintre aspectele dupa care shinaiurile se impart in: koto si dobari – primul tip fiind unul foarte precis, iar al doilea tip permitand executarea tehnicilor in viteza.
stilul adoptat cat si particularitatile fiecarui practicant – varsta, greutate, temperament, nivelul de experienta, etc determina tipul de shinai potrivit pentru lupta.

indiferent insa de forma si dimensiunea shianiului este esential ca el sa fie suficient de flexibil incat sa nu cauzeze accidente in timpul antrenamentului si absolut obligatoriu nu trebuie sa aiba nici un fel de defecte: elemente carpate, aschii, legaturile de piele slabite sau deteriorate.

nu trebuie uitat niciodata faptul ca placerea de a practica cu siguranta o sa fie umbrita in cazul in care apar accidente, acestea din urma putand fi evitate foarte usor aplicand constant niste reguli de bun simt, printre care si cele care tin de intretinerea optima a shianiului sau cele care recomanda un antrenament controlat in care partenerii pur si simplu nu isi asuma si nu se expun la riscuri de nici un fel.

periodic, in functie de temperatura si umiditatea spatiului in care se depoziteaza, shinaiul trebuie finisat cu hartie abraziva pentru a indeparta semnele superficiale de uzura si trebuie uns cu ulei choji sau alt tip similar.

de asemenea este bine ca periodic sa se roteasca elementele de bambus fata de pozitia de baza a tsuka-gawa pentru a impiedica degradarea neuniforma si pentru a prelungi durata de utilizare a ansamblului.

in esenta, un Kendo de calitate implica un raport optim intre eleganta, viteza, acuratetea atingerii tintelor – iar un shinai vechi, slab intretinut sau defect cu siguranta ca nu ajuta pe nimeni.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s