Concursuri si demonstratii

Desi exista specialisti care afirma ca nu exista stiluri slabe ci doar practicanti nepregatiti suficient, ma simt nevoit sa ii contrazic si sa afirm ca acest punct de vedere este la fel de ciudat ca si cum ai spune ca toate marcile de masini sunt bune, excelente, minunate, etc.

probabil ca singurul lucru pe care il au in comun toate masinile este faptul ca te poti deplasa cu ele – din aceasta perspectiva si prin analogie putem accepta ideea conform careia toate stilurile de lupta sunt axiologic corecte si ca modul in care ele sunt alese de practicanti depinde in mare parte de personalitatea fiecatui individ si de motivatia acestuia.

un stil complet include un raport echilibrat intre estetica tehnicilor, viteza optima de executie, eficienta si gradul de aplicabilitate.
in acest sens exista stiluri cu un grad estetic ridicat – pretabile demonstratiilor si stiluri cu tehnici simple dar extrem de eficiente care nu impresioneaza prin forma estetica.

dupa criteriul fortei depuse exista stiluri care necesita o anumita constitutie anatomica in care chiar daca tehnica este deficitara practicantul se bazeaza aproape exclusiv pe latura fizica.

perioada de pace in general permite dezvoltarea unor artificii estetice mult mai pronuntate in contrast cu nevoia aplicarii imediate a unei tehnici martiale intr-un moment de criza.

se poate spune cu certitudine ca o demonstratie martiala este frumoasa pentru ca cei implicati in ea conlucreaza din perspectiva unui parteneriat artistic in sensul in care se ajuta reciproc in realizarea tehnicilor – regleaza distanta optima fata de tinte, se sincronizeaza pana la dialog in raportul lovitura – blocaj si in esenta de incearca stabilirea unei relatii armonioase.

intr-o perspectiva diametral opusa, intr-o lupta reala – concurs, etc, nu mai putem discuta despre un parteneriat ci despre o situatie in care combatantii sunt adversari, ceea ce conduce catre o strategie de impiedicare a celuilalt de a isi realiza propria tehnica.

acestea sunt motivele pentru care percepute din unghiul spectatorului neavizat, demonstratiile sunt infinit mai frumoase decat concursurile.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s