Filosofia Kendo

Desi in Japonia practica Kendo-ului incepe in copilarie, in esenta reprezinta o arta martiala a maturitatii, cerand implicare si seriozitate, hotarare si determinare, efectele practicarii depasind cu mult sfera salii de antrenament, ele fiind extrem de vizibile in viata cotidiana a practicantului.
antrenamentul trebuie sa aiba loc in primul rand intr-un plan mental dupa care intr-o a doua faza sa se transpuna intr-un plan fizic.

un practicant bun de Kendo trebuie sa aiba in vedere de fiecare data cel putin urmatoarele aspecte: sa genereze o stare de presiune asupra adversarului, sa gestioneze o distanta optima de lupta si sa sesizaze oportunitatile in care ar putea sa puncteze.

desi exista o latura sportiva foarte clar delimitata prin regulamente de arbitraj, norme care vizeaza echipamentul de protectie, suprafata de desfasurare a luptei, timpul fiecarei reprize, etc Kendo-ul asa cum este practicant in prezent are radacini martiale foarte vechi si o traditie autentica.

in acest sens, dar fara sa incurajeze o atitudine violenta, este poate singura arta martiala bazata in principal pe atac si nu pe contra-atac, pasivitatea sau lipsa deciziei de a actiona fiind percepute ca deficiente ale strategiei de lupta.

ideea de atac in Kendo se aplica in viata de zi cu zi prin dezvoltarea abiltatii practicantului de a avea si de a lua initiativa in fata sau in rezolvarea unei probleme cotidiene;
distanta optima fata de un adversar care iti permite lansarea unui atac eficient se traduce in viata reala prin capacitatea de a gestiona o suma de relatii interumane – relatii mai apropiate si mai departate, relatii intre colegi, prieteni, profesori, angajator, etc
oportunitatea declansarii atacului sau capacitatea de a gandi si de a proiecta un atac eficient – se traduce in viata reala in capacitatea de a iti genera o oportunitate – de afaceri, de studiu, etc

oportunitati de lovire, blocaje, presiune mentala, tehnici de sacrificiu, armonie, eleganta, control, gestionarea situatiilor de criza, gestionarea stress-ului, o minte libera.

asta inseamna un Kendo inteles si aplicat corect, fiind modul prin care confruntarea din sala isi gaseste echivalentul in viata de zi cu zi.

pentru un practicant care intelege esenta tehnicilor de Kendo, strategia devine calea sabiei la fel cum viata tinde sa devina calea strategiei.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s