Jutsu si Do

Desi asemanatori din foarte multe puncte de vedere, cei doi termeni se disting atat prin diferente de ordin metodologic cat si prin abordarea stilistica.

dintr-un punct de vedere semantic “Jutsu” si “Do” se afla in puncte diametrale opuse, studiului sabiei in contemporan deplasandu-se dinspre o disciplina martiala catre o activitate cu un caracter oarecum sportiv mai bine delimitat.

in ambele cazuri esenta consta in a obtine suprematia asupra adversarului, atat la un nivel mental cat si pe un palier strategic, insa diferenta cea mai semnificativa consta in gandirea strategiei de atac si anume in faptul ca practicantii  isi asuma sau nu primirea unei lovituri, in detrminetul atingerii unei tinte.

fata de Kenjutsu unde scopul este taierea adversarului cu o sabie reala, in Kendo nu se mai pune problema ranirii adversarului ci doar punctarea lui cu o sabie realizata din bambus.

de aici deriva si aspectele conform carora anumite tehnci sunt lansate mult mai rapid si mai ferm, ideea de baza nefiind sa ramai in viata – pentru ca deja aceasta problema a fost rezolvata atunci cand au fost gandite regulile competitionale, ci sa faci in asa fel incat sa punctezi primul.

pe cale de consecinta daca in Kenjutsu doua lovituri aproape simultane puteau sa le fie fatale ambilor combatanti, in varianta moderna sportiva aceeasi tehnica nu face decat sa evidentieze o stare de superioritate tehnica si nimic mai mult.

odata ce metodologia abordarii curentelor stilistice a evoluat, rationamentele pentru care practicantii intra in dojo au inceput sa fie diferite.

acesta este momentul in care are loc transformarea lui ” Jutsu ” in ” Do “, miza reala a ceastei noi idei urmarind prin antrenament constant atingerea unei stari mentale superioare si in dezvoltatrea unui corp armonios.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s