Despre atitudinea potrivita

Cu siguranta ca fiecare kenshi a avut ocazia sa observe pe parcursul anilor de antrenament ca exista practicanti care dupa ce se inscriu intr-un club, dupa cateva saptamani sau luni renunta a antrenament – si nu ma refer aici la cei care schimba cluburile in cautarea unei alternative mai performante ci pur si simplu la cei care abandoneaza cu desavarasire calea martiala.

de cate ori se intampla acest lucru intr-un fel regret din perspectiva celui care preda pentru ca orice forma de Budo implica o relatie kokoro-no-kokoro, adica de la inima la inima, dar dintr-un alt unghi ma bucur pentru ca nu am fost pus in ipostaza sa transmit tehnici unor persone nepotrivite sau unor persoane care nu ar fi putut sa le inteleaga la adevarata lor valoare.

ceea ce multi practicanti nu inteleg este faptul ca o transmitere autentica nu se refera doar la a ajuta pe cineva sa isi dezvolte si sa isi intretina o stare fizica favorabila si nu se refera intr-un mod exclusiv la a preda o tehnica de lupta intr-un anumit mod, aceste aspecte fiind doar dezirabile dar nu si suficiente.
esenta practicarii Kendo rezida in transmiterea unui sistem de valori autentice utile fiecarui individ si societatii in general.

drept urmare, daca atitudinea cu care se persevereaza si se inainteaza pe calea deschisa de Kendo este una corecta, cu siguranta ca rezultatele pozitive in viata cotidiana nu se vor lasa asteptate.

pe cale de consecinta, este lipsit de etica sa revelezi adevarata arta unor persoane care nu cauta in mod sincer Iluminarea, unor persoane ignorante la nevoile celor din jur sau egoiste.
pana la urma unul dintre sensurile unui antrenament in care nu apare de fiecare data ceva nou este si acela de a verifica hotararea, perseverenta si determinarea fiecarui practicant din dojo.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s