Ken-no-Kamae

Desi exista practicanti care sustin ideea conform careia Ken-no-Kamae reprezinta o tehnica a corpului cu sabia de care depinde urmarea unui atac sau a unei riposte, in realitate dincolo de forma si postura, nu este vorba decat despre exprimarea unei atitudini interioare care se proiecteaza asupra oponentului prin Sen si Seme.

drept urmare atitudinea in cauza poate sa fie exteriorizata prin adoptarea unei anumite posturi sau disimulata pana intr-un moment cheie cu scopul de a induce in eroare si a determina adeversarul sa atace primul.
in functie de gradul de experienta si de nivelul tehnic atins, forta disimularii intentiei viitoarei tehnici poate sa fie mai mult sau mai putin eficienta.

la prima vedere foarte multi sunt tentati sa imparta Kamae in posturi pasive, defensive si ofensive – aspect total gresit atat timp cat admitem ideea unei mascari a atitudinii interioare proiectata sa ofere un avantaj startegic in lupta.

exceptand micile diferente tehnice si de terminologie specifice fiecarei scoli in parte, Ken-no-Kamae acopera cele trei niveluri – inferior, intermediar si superior dupa cum urmeaza:
– nivelul inferior: Gedan-no-Kamae, Gedan-Waki-no-Kamae, Suwari-Migi-Gedan-no-Kamae;
– nivelul intermediar: Chudan-no-Kamae, Chudan-Waki-no-Kamae, Shin-no-Kamae;
– nivelul superior: Jodan-no-Kamae, Katate-Jodan-no-Kamae, Dai-Jodan-no-Kamae, Katate-Dai-Jodan-no-Kamae, Hasso-no-Kamae, Hasso-Jodan-no-Kamae,
Gyaku-Hasso-no-Kamae, Gyaku-Hasso-Jodan-no-Kamae, Ko-Gasumi-no-Kamae;

in prezent in Kendo, postura cea mai des intalnita este Chudan-no-Kamae dupa care urmeaza Jodan-no-Kamae adoptata insa de un numar mult mai mic de practicanti.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s