Nivelurile cunoasterii

In studiul tehnicilor de sabie exista mai multe niveluri de cunoastere, mai multe categorii si mai multe subdiviziuni.

primul nivel este cel al cunoasterii superficiale unde orice persoana care are ocazia intra in contact cu arta martiala intr-un mod mai mult sau mai putin intentionat – vede o demonstratie, un film documentar, etc
in acest caz, este perceputa dintr-o postura exterioara atat ideea proprie cat si forma definitorie a stilului in cauza, pentru ca de obicei in exemplele mentionate mai sus apar tehnicile cele mai frumoase puse in scena si prezentate publicului intr-o forma regizata.

al doilea nivel este unul intermediar în care spectatorul devine interesat de arta martiala si drept urmare incepe sa studieze, sa se documenteze si sa practice stilul respectiv.
in momentul in care adera la un club ii sunt revelate tehnicile de baza dupa care aprofundeaza natura si cauzele care determina relatiile dintre elemetele tehnice ale stilului.
dupa ce ajunge la un nivel mai profund al artei si pe masura ce isi dezvolta abilitatile martiale se incearca stapanirea tehnicii intr-un mod in care se renunta la tot ceea ce este superficial sau decorativ in asa fel incat miscarea in forma sa finala sa fie cat mai eficienta.
in paralel cu exersarea deplasarilor, a atacurilor si a ripostelor, fiecare practicant incepe sa inteleaga sensul ascuns din spatele fiecarei tehnici – mai exact acele aspecte care nu se pot deprinde doar din perspectiva exterioara a spectatorului neinitiat.
in majoritatea cazurilor, dupa multi ani de studiu in care notiunile au reusit sa se sedimenteze, sa fie preluate si adaptate necesitatilor fiecaruia, intervine o faza de stagnare, punctul maxim atins fiind in esenta unul tehnic.

al treilea nivel este cel al deschiderii si in ciuda faptului ca sunt multi cei care isi doresc sa il atinga, el este rezervat in cele mai multe cazuri exclusiv unui singur practicant care primeste toate cunostintele si adevarata semnificatie a simbolurilor artei si stilului avand obligatia morala de a le transmite mai departe atunci cand situatia o va impune.
la acest nivel transmiterea este completă iar arta nu mai ascunde nici un secret.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s