Ma-Ai

Distanta fata de adversar se poate inscrie in trei categorii:

– Chikai-maai (Chika-ma) – distanta apropiata;
– Issoku-itto-no-maai (Issoku-itto-no-ma) – distanta medie;
– Toi-maai (Toh-ma) – distanata indepartata.

reglarea distantie de lupta trebuie sa se faca in functie de nivelul tehnic al fiecarui practicant dar avand in vedere si alte considerente de tipul greutatii, fortei si mobilitatii specifice fiecarei varste.
in acest sens nu exista o solutie optima acceptata, pentru ca toti parametrii enumerati mai sus sunt variabili de la individ la individ si chiar mai mult, se transforma in cazul aceluiasi practicant odata cu trecerea timpului.

10557294_1588000868093482_3204821146841584523_n

ca o recomandare generala insa se poate afirma ca cu cat varsta practicantului este mai mica, cu atat este mai indicat ca acesta sa incerce sa loveasca de la o departare mai mare, deci din Toi-maai – dar nici macar asta nu este o regula, sensul recomandarii fiind acela de a ii ajuta pe incepatori sa obtina o postura frumoasa si sa isi formeze in acelasi timp obiceiul de a atinge toate aspectele tehnice ale luptei.

daca un practicant nu este capabil sa execute o tehnica ampla de la o distanta mare – din tema de a nu se expune la un contra-atac – atunci cu siguranta ca niciodata nu o sa poata sa gaseasca raportul eficient dintre treseul armarii sabiei de bambus, forta optima de lovire si viteza specifica unui atatc eficient.

se spune ca in Kenjutsu trebuie pornit dinspre mare spre mic – atat in cazul loviturilor cat si in cel al distantelor.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s