Ippon

Dupa ce am avut ocazia sa studiez si sa particip la cateva concursuri in Japonia, revin asupra textului scris in urma cu cativa ani cu urmatoarele modificari:

– nu doar ca de marcarea unui punct poate sa depinda rezultatul unui meci, ci chiar acest aspect este acela care conteaza atunci cand decizi sa participi la un concurs, pentru ca simpla participare in absenta intentiei reale de a castiga nu reprezinta decat timp pierdut;

– atitudinea etica despre care vorbeam nu tine de o maturitate a Kendo-ului practicat asa cum eram initial tentat sa cred pe baza experientelor pe care le-am avut atunci cand am vizitat diverse cluburi din Romania, ci de o normalitate a Kendo-ului care trebuie sa fie prezenta pe tot parcursul practicii.

*  Mai jos este textul original la care am facut referire:

De marcarea unui ippon poate sa depinda rezultatul unui concurs, dar in realitate acest aspect nu conteaza.

sunt chiar tentat sa afirm ca este poate aspectul cel mai putin important atunci cand practici Kendo la un nivel autentic si de calitate, obsesia ippon fiind in general apanajul incepatorilor sau al practicantilor neevoluati.

la maturiate keiko este definit in primul rand de o anumita atitudine etica pe care o expui in fata oponentului, de onoare si de aplicarea unei strategii morale.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s