Notiunea de arta martiala

Majoritatea practicantilor preiau si folosesc termenul de arta martiala ca atare fara sa ii cunoasca adevarata semnificatie.

in primul rand in acest context ideea de arta nu se refera la o modalitate prin care se pot exterioriza ratiuni estetice ci la faptul ca rezultatele sale sunt imposibil de prezis.

fata de stiinta, unde prin aplicarea unei metode clare, intr-un context fix definit se obtine de fiecare data acelasi rezutat – cum este cazul experimentului – in domeniul artelor, chiar daca aplici aceleasi metode in acelasi context, rezultatul de fiecare data o sa fie diferit in functie de natura subiectului.
intr-o lumina chiar si mai clara de atat – aceasta fiind una dintre problemele fundamentale ale educatiei contemporane – chiar daca predai o tehnica in acelasi mod mai multor practicanti, finalitatile atinse de acestia mereu vor fi diferite tocmai din cauza motivelor expuse anterior.

de aceea se numesc arte martiale si nu stiinte martiale – din cauza factorului uman pe care nu ai cum sa il controlezi, mai ales atunci cand vorbesti de practicanti amatori in cazul carora atat motivatia pentru care intra in dojo cat si aptitudinile fizice se incadreaza intr-o marja foarte mare de posibilitati.

pe acest fundal a aparut tot discursul prezent in literatura de specialitate avand ca tema dezvoltarea personala urmarita prin antrenamentul martial, translatand si totodata transformand un domeniu initial razboinic in care calitatile fizice erau mai mult decat determinante int-o sfera filosofica si intr-o activitate de cele mai multe ori recreativa si drept urmare accesibila unui public tinta infinit mai diversificat.

in dojo lucrurile sunt mult mai complicate de atat si aici este si locul in care se vede cel mai bine diferenta intre un profesor bun si unul slab.

in esenta, prin practicarea unei arte martiale in prezent, sportivii amatori urmaresc atat fortificarea organismului cat si formarea unor deprinderi si a unor atitudini pozitive utile in viata de zi cu zi.

este evident ca excesele si extremele trebuie evitate, in sensul in care dauneaza in aceeasi masura atat lipsa unei activitati fizice constante cat si dorinta de a practica la un nivel care presupune un grad mare de performanta sportiva.
in primul caz corpul sufera din cauza faptului sa imbatraneste prematur, iar in al doilea caz se deterioreaza precoce din cauza efortului necontrolat la care este supus ca urmare a dorintei de a atinge rezultate maxime intr-un interval de timp de cele mai multe ori mult diminuat fata de cel necesar unei evolutii normale in concordanta cu abilitatile fizice ale practicantului.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s