Abordarea sinoptica

Nu exista ceva traditional in mod fundamental pentru ca traditia in sine implica o forma de modernitate depasita.
poate este mult mai corect sa se faca referire la un anumit secol sau curent, perioada, eveniment generator, etc.

in interiorul artelor martiale pentru a te raporta la o traditie, in sensul descris de mine mai sus, inseamna sa preiei integral, sa practici si sa transmiti mai departe un anumit set de valori si de tehnici fara sa adaugi nimic si fara sa modifici absolut niciun aspect.
dintr-o perspectiva axiologica a termenului, este oarecum dificil sa discuti despre existenta unui stil martial exclusiv traditional.

desi majoritatea stilurilor moderne incearca mai mult sau mai putin vizibil sa se raporteze la o origine istorica sau eventual sa isi inventeze una, in realitate din punctul meu de vedere, in sfera martiala perceputa ca fenomen, sunt putine aspecte mai nocive decat  acela de a nu accepta schimbarea.
sa ramai blocat intr-o traditie sau intr-un ritual care de multe ori nu apartine sau nu se identifica cu o cultura personala, sa nu accepti realitatea cotidiana, a copiezi fara sa intelegi, sa exersezi miscari sau tehnici ale caror sensuri s-au pierdut in negura timpului ajungand pana in prezent doar forme estetice lacunare, cu siguranta ajungi sa te indepartezi de ceea ce reprezinta esenta artei in sine.

vorbind despre notiunea de martial intr-o lumina sinoptica, implicit vorbim despre adaptabilitatea la un context mereu in schimbare – oamenii se schimba, necesitatile si motivatiile lor se schimba, lumea in ansamblul ei se schimba si, chiar daca nu se mai pune problema utilizarii in prezent a unui ansamblu de tehnici prin care sa iti suprimi adversarul cat mai repede si cat mai eficient – pentru ca asta era ideea urmarita intr-o lupta pe viata si pe moarte pana nu cu mult timp in urma – sensul central al artelor martiale implica in continuare o forma de control.

in contemporan insa, ideea de control nu mai trebuie sa fie perceputa intr-un prim plan ca fiind indreptata asupra unui adversar in lupta, ci ca forma de control asupra sinelui practicantului precum si ca mod in care datorita antrenamentului din Dojo fiecare este capabil sa gestioneze mai eficient o situatie sociala cu care se confrunta.

dincolo de toate acesta aspecte nu ramane decat forma – modul in care se pozitioneaza sabia intr-un anumit stil este sensibil diferit de un alt stil, aspecte de eticheta diferite, echipamente de protectie oarecum diferite, materiale si culori diferite, etc lucruri care in esenta nu conteaza atat de mult, pentru ca nu un kimono frumos te transforma din perspectiva talentului cum nici o sabie din cel mai bun otel nu te transforma intr-un practicant desavarsit doar pentru ca se afla in simpla ta posesie.
ceremonialul, eticheta, toate aspectele care tin de forma, nu au nici un sens in sine ca elemete gandite separat atat timp cat nu servesc unui scop mai amplu si nu sunt fundamentate pe cunostinte tehnice de o foarte buna calitate.

pe de alta parte exista infinite posibilitati, multe tipologii, cluburi, asociatii, stiluri si abordari diferite – unele mai apropiate si altele mai indepartate de o traditie martiala – incat fiecare aspirant poate sa gaseasca un segment cu care sa simta ca intra in dialog, pentru ca la un nivel simbolic totul se reduce la dialog, la interpretare, la negociere si la conciliere.

din punctul meu de vedere arta martiala este posibila in contextul unei atitudini optime care isi gaseste ecoul pe acest teren in asa fel incat fiecare practicant se identifica cu stilul in cauza si cu rigorile impuse de acesta, motiv pentru care atunci cand intr-un anumit context apare un sentiment de incorsetare sau cand valorile personale nu mai coincid cu cele promovate prin calea urmata este bine sa se intrerupa orice legatura cu activitatea in cauza si sa se regandeasca noile optiuni.

nu cred ca esenta artei martiale trebuie cautata in spectacol – desi demonstratiile isi au rolul lor bine meritat – cum nu trebuie cautata nici in imobilitate si de aici in lipsa unei viziuni autentice despre ceea ce inseamna evolutia fiecarui individ, independent si indiferent de pozitia sa sociala, intelectuala, de apartenenta la un grup, etc

este trist ca in viata sa nu poti lua singur propriile hotarari, sa ai nevoie de regulile altuia pentru a putea fi fericit si sa iti ascunzi in frunzisul etichetei sau moralei propria incapacitate de a decide pe ce drum urmeaza sa mergi.

pe baza celor scrise mai sus, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca nimic nu poate exista in absenta propriei esente.

cititorii acestui blog de arte martiale ar trebui sa inteleaga ca toate sfaturile tehnice pe care le-am scris aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.
scopul lor este sa scoata in evidenta pe cat posibil fara prea multe cuvinte esenta fiecarei tehnici asemenea unui rezumat.

reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s