Intretinerea shinaiului pentru Kendo

Acest articol este scris pe baza experientei personale pe care am avut-o in Japonia in urma utilizarii unui numar foarte mare de sabii de bambus si din lemn de stejar, realizate de producatori diferiti si de calitati diferite.

Textul de fata se refera in mod exclusiv la intretinerea 剣道竹刀 [sabiei de bambus specifice disciplinei Kendo]  si nu face obiectul analizei altor tipuri de shinaiuri – 袋竹刀 [fukuroshinai] intalnite in 古流剣術 [Koryukenjutsu/scolile traditionale de lupta cu sabia].

Odata cu aparitia generica a 竹刀 [shinai/sabiei de bambus] si a 防具 [Bogu/armurii], modul in care s-a modificat 練習の形 [structura antrenamentelor] a permis o apropiere mult mai mare de ceea ce presupunea lupta reala, inaintea acestui moment studiul fiind preponderent orientat catre exercitii cu miscari prestabilite, cunoscute sub numele de  [kata] realizate cu ajutorul 木刀 [bokuto/sabiilor din lemn de stejar].

Aspectul cel mai important in contextul utilizarii bokuto este acela al greutatii si rigiditatii lemnului.

Din acest motiv, niciun practicant nu se putea apropia de ceea ce inseamna experimentarea reactiei in lupta dincolo de un anumit punct, fara sa se expuna la consecinte serioase, care in majoritatea cazurilor implicau cel putin rani grave.

In functie de [Ryu/scoala de provenienta] si de linia de descendenta a maestrilor, exercitiile [kata] puteau sa fie mai simple sau mai complexe, executate individual sau cu partener.
Pentru o apropiere si mai mare de ceea ce insemna realitatea confruntarii intre doi adversari, suplimentar exercitiilor kata se practicau diferite forme de 試し切り [Tameshigiri/teste de taiere].
Nu o sa detaliez acest aspect al metodologiei traditionale aici pentru ca nu face obiectul articolului de fata.

Motivul pentru care a fost adoptat 竹刀 [shianiul/sabia de bambus] ca inlocuitor al 木刀 [bokuto/sabiei de stejar] este acela al sigurantei antrenamentului.
Din acest punct de vedere, bambusul fiind un material elastic permite executarea unor lovituri rapide si puternice, lucru imposibil de realizat cu o sabie din lemn si cu atat mai putin cu o sabie realizata din metal.

In prezent, in multe dintre scolile traditionale inca se studiaza acest tip de tehnica unde arma folosita este 木刀 [bokuto], insa din punctul meu de vedere studiul exclusiv de acest tip nu este suficient pentru cineva care are drept obiectiv participarea la competitii de 剣道 [Kendo].

Pentru ca in 剣道 [Kendo] vorbim in acelasi timp atat despre elemente de dezvoltare personala, cat si despre practicarea unei activitati martiale in conditii de maxima siguranta, evident ca intretinerea echipamentului este ceva esential.

Pe de o parte, trebuie intretinut pentru a evita producerea accidentelor in timpul practicii, iar pe de alte parte trebuie urmarita preungirea duratei de utilizare a echipamentului.
Insa, daca cel de-al doilea aspect tine de criterii subiective, primul – cel al sigurantei este absolut fundamental.

Asa cum am afirmat si cu alte ocazii, de fiecare data cand apare o pauza in timpul antrenamentului, o atentie deosebita trebuie acordata inspectarii sabiei de bambus, iar verificarea sa este absolut obligatorie inainte de inceperea unui nou antrenament.

Din cauza faptului ca in Romania clima este mult diferita fata de cea din Japonia, in Europa intretinerea shinaiurilor este mult mai anevoioasa decat in Asia.
Acest lucru este influentat in principal de nivelul umiditatii din aer si de temperatura mediului in care se depoziteaza pe perioade mai lungi, pana cand sunt folosite in antrenamente.

Este un mit care circula printre practicantii mai putin informati, conform caruia la competitii sau stagii e bine sa ai lucrurile cele mai bune cu putinta – motiv pentru care toti fac eforturi sa apara la aceste evenimente cu shianiuri noi.
Insa pe cat de noi sunt, pe atat de periculoase se dovedesc in lupta, pentru ca asa cum spuneam exista o falsa impresie cum ca un shinai se poate utiliza imediat dupa ce a fost luat de pe raftul magazinului.

Shianiul trebuie pregatit pentru a-l utiliza, la fel ca si telefonul mobil a carui baterie trebuie incarcata dupa ce a fost scos din cutie, chiar daca bateria in sine vine incarcata din fabrica intr-o proportie de 20-30%.
Evident ca poti sa folosesti telefonul in cauza pentru un apel sau cat sa instalezi o aplicatie, insa cu certitudine nu poti sa il folosesti la capacitatea sa maxima.

La fel este si cazul unui shinai nou – poti sa il balansezi in aer de cateva ori fara sa il strici neaparat insa, incercarea unei tehnici de contact poate sa il afecteze iremediabil.

Pentru ca elementul caracteristic al shinaiului este materialul din care este realizat – respectiv bambusul si pe cale de consecinta elasticitatea, odata pierduta face sa nu existe diferente intre o arma noua si una veche.

Drept urmare intretinerea in parametrii normali de functionare a unui shinai implica doua aspecte:
1. intretinerea proprietatilor mecanice, prin pastrarea elasticitatii optime a materialului;
2. intretinerea profilului elementelor, prin remodelarea constanta ca urmare a eliminarii aschiilor si micro-fisurilor aparute in urma utilizarii.
Acest lucru se realizeaza prin smirgheluire cu cel putin 2 tipuri diferite de hartie abraziva, incepand cu o granulatie mare dupa care trepat de realizeaza finisajul scazand treptat granulatia.
Personal pentru aceasta operatiune folosesc 4 tipuri de hartie abraziva cu granulatii diferite pe care le aleg in functie de structura lemnului de bambus si de starea de degradare a piesei pe care o reconditionez.
3. intretinerea elementelor de piele, de nylon si de cauciuc/plastic menite sa asigure stabilitatea componentelor de bambus.
Pentru a indeparta umezeala excesiva aparuta ca urmare a intrarii in contact cu transpiratia palmelor, in majoritatea cazurilor este suficienta uscarea componentelor de piele intr-un mediu bine ventilat si in acelasi timp ferit de razele soarelui.
Atat piesele de cauciuc/plastic cat si cele de nylon nu se pot intretine sau repara, singura solutie fiind inlocuirea lor atunci cand sunt observate urme de uzura.

In general, defectele descrise la punctul 2 sunt mult mai des intalnite in cazul in care punctului 1 nu i se acorda atentia cuvenita, mentinerea elasticitatii in fibra de cele mai multe ori fiind suficienta sa asigure protectia mecanica impotriva efectelor loviturilor efectuate la intensitati normale.

Mentinerea elasticitatii si rehidratatea bambusului se face prin ungerea sa constanta cu ulei.
Ideal este uleiul de camelie – care este si cel mai scump, o varianta putin mai slaba este uleiul destinat ungerii mecanismelor fine/masini de cusut, etc. ultima varianta fiind uleiul pentru gatit.

Ungerea trebuie sa se faca in cel putin doua serii, intre care trebuie sa treaca cel putin 12 ore.
Intre cele doua serii, bambusul trebuie impachetat in folie sau pungi de plastic in asa fel incat sa nu intre in contact cu aerul- in acest fel impiedicand procesul de evaporare si favorizandu-l pe cel de absorbtie.

In cazul bambusului vechi al shinaiurilor folosite, inainte de aplicarea primului strat de ulei trebuie indepartate complet aschiile si micro-fisurile prin smirgheluire.
Uneori, dupa primele 12 ore se pot observa pe suprafata lemnului noi micro-fisurile sau zonele cu aschii de mici dimensiuni care nu au fost indepartate de prima etapa in care s-a realizat smirgheluirea. Si aceste defecte trebuie indepartate inainte de aplicarea unui nou strat de ulei.

Dupa ce s-a restabilit nivelul de umiditate optima, in toata masa materialului trebuie evitate exercitiile care implica contactul cu elemete dure, pentru ca rehidratarea nu asigura instantaneu obtinerea elasticitatii, ci reprezinta o etapa catre obtinerea acesteia.

Elasticitatea optima se atinge prin exercitii suburi executate in aer, in cazul ideal fiind suficiente intre 5000 si 7000 de repetari.

Dupa finalizarea setului de repetari descris mai sus trebuie inca o data desfacut shinaiul si unse elemetele din bambus.
Diferenta intre fazele initiale si aceasta ultima etapa consta in faptul ca odata finalizata si indepartat surplusul de ulei cu ajutorul unui material absorbant, shinaiul se poate utiliza optim pentru un antrenament care se desfasoara in conditii normale.

Aspectele tehnice descrise aici nu inlocuiesc antrenamentul din dojo.

Reproducerea integrala sau partiala a informatiilor si imaginilor cuprinse in acest blog, fara autorizarea scrisa a autorilor este interzisa, fiind pedepsita conform legilor in vigoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s